fbpx

MIKSI VALEHTELEMME?

Avaruuskissa

 

HEI MAAN ASUKAS!

Itsensä kehittäminen on suurelta osin oman epämukavuusalueensa kohtaamista.  On täysin luonnollista, yrittää kieltää itseltään teksteissä käsiteltäviä asioita. Anna itsellesi aikaa käsitellä ja hyväksyä nämä tunteet sekä itsesi sellaisena kuin olet. Koskaan ei ole myöskään liian myöhäistä kasvaa ja kehittyä.

Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

 

Kaikkiin ihmisiin on asennettu valehtelun taito. Me kaikki hyödynnämme tätä taitoa elämässä. Osalle valehtelusta voi muodostua täysin tiedostamaton tapa, jossa syyt ja tarve valehtelulle ovat niin syvällä sisimmässä, että mieli tuskin edes kyseenalaistaa tätä pahaa tapaa. Valehtelu on näillä ihmisillä juurtunut syvälle alitajuntaan, osaksi heidän persoonaa.

Valehtelemme tärkeille ystäville, perheenjäsenille, työkavereille sekä täysin ventovieraille, joihin tuskin koskaan törmäämme uudestaan.

Eniten niin sinä kuin minäkin, valehtelemme kuitenkin itsellemme.

Sisäinen puolustusreaktio on kaikilla eläimillä ( siispä meilläkin ) niin luonnollinen ja nopea, että se tapahtuu jo ennen kuin ehdimme ajatella. Puolustaudumme vaiston varassa kun koemme, että minuuteemme kohdistuu jokin epämiellyttävä syytös. Oli syytös totta tai ei – mielemme ei halua sen olevan totta. Haluamme tuntea itsemme hyviksi ihmisiksi – emmekä useinkaan halua nähdä sitä mitä tai kuka oikeasti olemme.

Mieti hetki sitä millainen valehtelija sinä olet.

Valehteletko ettet pääse sovittuun tapaamiseen koska et oikeasti vain jaksa mennä?

Valehteletko kun sinulta kysytään mitä sinulle kuuluu?

Valehteletko uudelle tuttavuudelle koska haluat tehdä häneen vaikutuksen?

Valehteletko itsellesi että huomenna lopetat pahat tapasi ja alat pitää itsestäsi parempaa huolta?

Mikäli edelleen pudistelet päätäsi ja väität itsellesi ettet valehtele tai pystyt myöntämään hädin tuskin, että valehtelet vain täysin mitättömistä asioista ja niitä ei voi edes oikeaksi valehteluksi kutsua…

Niin huomaatko? Sujuvasti valehtelet itsellesi juuri nytkin. Se joka ei halua nähdä olevansa valehtelija, valehtelee itsestään itselleen.

Sinä olet valehtelija, kuten kaikki muutkin.

Joillain ihmisillä on huomattavasti suurempi kynnys nähdä itsensä juuri sellaisena kuin oikeasti on. Olet rakentanut itsestäsi itsellesi tietyn kuvan ja haluat sen olevan niin kovasti totta, että luulet sen olevan totta.

Mutta se ei ole totta. Sinäkin olet valehtelija.

Mahdollisesti olemme nyt saavuttaneet asiassa yhteisymmärryksen ja voimmekin alkaa pohtia alkuperäistä kysymystä: Miksi valehtelemme?

Valehtelu on manipulointia ja asioiden välttelyä. Emme halua kohdata totuutta ja sen aiheuttamaa reaktiota, tunnetta tai keskustelua, joko itsemme tai valehtelun kohteen kanssa.

Manipuloiva valehtelu ajaa meidät helposti valheiden verkkoon, josta on vaikeaa enää tunnistaa ja tunnustaa miksi ylipäänsä valehtelimme. Valheista saattaa tulla omankin päämme sisällä totuus.

Mitä enemmän toteutamme valehtelua ja erityisesti manipuloivaa valehtelua, sitä vaikeampi tavasta on päästää irti ja saada itsensä tietoiseksi sen vahingollisuudesta.

Syvällä valheiden verkossa oma minäkuva muokkautuu valheiden johdosta, olivat nämä valheet sitten itselle tai toiselle kerrottuja. Tämän jälkeen totuuden näyttäytyminen itselle on miltei mahdotonta.

Kukapa haluaisi nähdä itsestään tulleen kaiken valehtelun ja itsepetoksen ansiosta itsekäs ja toiminnallaan toisia manipuloiva?

On huomattavasti helpompaa ja itselleen armeliaampaa jatkaa valehteluaan – kuin kohdata totuus omasta minästä. Valehtelu onkin ennen kaikkea vahingollista sinulle itsellesi.

Turvaudumme usein valheisiin koska ajattelemme niiden olevan merkityksettömiä, niin kutsuttuja “valkoisia valheita”. Jos valhe on sinun mielestäsi merkityksettömän pieni, niin miksi ylipäänsä näet vaivan valehdella?

Koska haluamme ajatella valehtelevamme epäitsekkäistä syistä. Perustelemme valehtelua siten, että emme halua loukata toisen tunteita, että on mukavampi sanoa se mitä ajattelemme toisen haluavan kuulla. Mutta kummalle se oikeasti on mukavampaa? Valehtelijalle vai valheen kohteelle?

 Eikö oikeasti huomattavasti loukkaavampaa ole mitätöidä toisen oikeus kuulla totuus ja valehdella asioista?

Erityisesti kun on kyse valehtelusta  merkityksellisessä ihmissuhteessa, se mitä toinen haluaisi kuulla ja sinä sen takia haluaisit hänelle valheena kertoa -ei välttämättä ole sitä mikä on toiselle tai teidän suhteelle oikeasti hyväksi.

On äärimmäisen tärkeää, että meillä olisi elämässämme ihmisiä jotka uskaltavat sanoa myös sen mitä emme haluaisi kuulla. Meillä ihmisillä on välillä taipumusta olla omien heikkouksien äärellä äärettömän sokeita.

Harva on halukas  myöntämään itselleen tai muille käyttäytyneensä tyhmästi tai kusipäisesti.  (Lue aiheesta lisää klikkaamalla)

Eikö juuri siksi olisikin tärkeää, että jos sinä olet tyhmä – niin joku uskaltaisi sanoa sen sinulle? Tietenkin sen kuuleminen on epämiellyttävää – mutta eihän elämässä ole kyse vain siitä, että itsellä olisi aina mukava ja hyvä olla. Ihminen kehittyy eniten joutuessaan epämukavuusalueelleen.

Ihmiskunta on päässyt tähän pisteeseen sopeutumalla vallitseviin olosuhteisiin. Tai vaihtoehtoisesti taistelemalla niitä vastaan.

Jos sinä olet tyhmä, niin voit joko sopeutua tai taistella tyhmyyttäsi vastaan.

Vaikka haluammekin ajatella, että valehtelun takana on pyyteetön epäitsekäs syy olla loukkaamatta toista, on se vain yksi valhe lisää. Valhe itsellemme. Totuus on useimmiten epämiellyttävä ja siksi valitsemme valehdella niin toisille kuin itselle. Harvassa asiassa syy teoillemme on se mitä kuvittelemme ja haluamme sen olevan.

 Ihminen on rakennettu itsekkääksi, aivan kuten kaikki muukin olemassa oleva. Itsekkyys on syy miksi olemme selviytyneet tähän asti. Tämä piirre on kuitenkin asettunut itseämme vastaan ja itsekkyys onkin meille lajina nyt enemmänkin uhka kuin mahdollisuus.

Vain myöntämällä itsellesi, että olet itsekäs ja valehteleva – voit tulla siitä tietoiseksi ja halutessasi päättää olla jotain muuta. Se ei tietenkään ole helppoa koska haluamme nähdä itsemme hyvinä, haluamme ajatella ettemme ole niin itsekkäitä kuin olemme ja puolustaudumme kun koemme että minuuttamme kohtaan hyökätään.

Sinun pitää päättää kiinnostaako sinua enemmän totuus itsestäsi vai haluatko nähdä ja uskoa itsestäsi vain mukavia ja hyviä asioista.

Ole rehellinen.

Miksi valehtelet?

Jatka tutkimusmatkaa tietoisuuteen tilaamalla oma kysymyspakkasi!

 

One thought on “MIKSI VALEHTELEMME?

Leave a Reply

English