fbpx

USKALLATKO PELÄTÄ?

 

HEI MAAN ASUKAS!

Itsensä kehittäminen on suurelta osin oman epämukavuusalueensa kohtaamista.  On täysin luonnollista, yrittää kieltää itseltään teksteissä käsiteltäviä asioita. Anna itsellesi aikaa käsitellä ja hyväksyä nämä tunteet sekä itsesi sellaisena kuin olet. Koskaan ei ole myöskään liian myöhäistä kasvaa ja kehittyä.

Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

 

 

Pelko ohjaa kaikkea elollista maapallolla. Pelko on niin syvällä alitajunnassa, että se vaisto on varmasti kirjoitettu kaiken elollisen DNA:han. Pelko on mukanamme läpi elämän. Se ohjaa valintoja, käytöstä ja seisoo usein rohkeutemme edessä.

Jollain syvemmällä ja ymmärtämättömällä tasolla pelko on sekoittunut monien mielissä yhteen rationaalisen ajattelun kanssa. Sen vuoksi, miettiessäsi jotain erityisen pelottavaa asiaa, voit nähdä siinä jotain mikä on mielessäsi muokkautunut totuudeksi.

Otan esimerkiksi rasistisen vihan. Kohdistuu viha sitten ihonväriin, etniseen taustaan, seksuaalisuuteen tai johonkin muuhun koettuun eriävyyteen. Tämänkaltainen viha on alunperin lähtöisin pelosta.

Pelätään jotain mikä on itselle vierasta. Koetaan tuntemattoman olevan uhka omalle minälle. Ikäänkuin vieras asia olisi hyökkäys vastaan omaa identiteettiä ja minäkuvaa. Ihmiselle luontaista on puolustautua kun se kokee olonsa uhatuksi. Tästä syystä rasistinen viha onkin oikeasti heikon ja epävarman ihmisen puolustus tätä hänen kokemaansa, näkymätöntä hyökkäystä vastaan.

 Kun ihminen on epävarma ja peloissaan, hänen alitajuntansa ottaa täysin absurdinkin tuntuiset asiat totuutena.

Hänen mielessään jokin toisen ihmisen ulkomuodossa voi olla uhka, kuten ihonväri. Tai hän voi kokea erilaisen seksuualisen identiteetin tai vaikka vahvasti omastaan poikkeavan mielipiteen uhkana.

Kuvaamani kaltaisten ihmisten psyyke onkin erityisen herkkä. He tuskin itse näkevät ja ymmärtävät perimmäistä syytä käytökselleen ja tuntemalleen vihalle. Tämän pystyy kuitenkin todentamaan yksinkertaisesti kyseenalaistamalla kyseisen ihmisen kokeman totuuden.

Perustelut käytökselle ja vihalle ovat oikeasti täysin perustelemattomia ja absurdejakin. Perusteltu syy ei ole oikea totuus kenellekään muulle kuin hänelle, ennen kuin se olisi oikeasti aukottomasti ja järjellisesti perusteltu.

Ihmisen psyyke eli mieli on usein herkkä silloin kun hän ei tunne itseään hyvin. Jos et tunne itseäsi kunnolla et voi olla varma siitä että olet hyvä. Et osaa arvostaa itseäsi kunnolla – kun et tiedä miksi arvostaisit. Tämä johtaa epävarmuuteen. Kun olet epävarma etkä arvosta itseäsi, näet uhkia siellä missä niitä ei oikeasti ole. 

Koska uhattu toimii luontaisesti vaistojensa varassa, niin hän reagoi hyökkäämällä ja vihalla. Hänen päänsä sisällä hän näkee asian niin, että jos hän hyökkää – se osoittaa hänen olevan vahva ja itsevarma.

Hän ei kykene näkemään ja ymmärtämään, että jos hän arvostaisi itseään ja tuntisi itsensä kunnolla ja näin ollen olisi itsevarma – niin hän ei silloin kokisi tätä uhkaa ja tarvetta hyökätä.

Uhka on hänen epävarman mielensä tuotos.

Tämä on useille epämiellyttävä totuus ymmärtää. Ehkä ymmärrät paremmin miettimällä seuraavia kysymyksiä:

Mieti tilannetta kun viimeksi koit olosi uhatuksi.

Miten sinä toimit? 

Hyökkäsitkö puolustukseksi?

Mikä oikeasti sai olosi epävarmaksi?

Miksi annoit epävarmuutesi ottaa ohjat? 

Miten muulla tavoin olisit voinut suhtautua tilanteeseen?

Jos olisit suhtautunut erilailla, olisiko uhkaa enää ollut?

Pelkomme saa meidät näkemään olemattomia uhkia ja sen vuoksi hyökkäämään. Tämän takia pelkomme pidättelevät meitä ja  näin ohjaavat käytöstämme.

Pelko tulee osaksi meitä kun kasvamme lapsista aikuisiksi. Lapsena osasimme paremmin kohdata pelon ja näimme sen olevan tavallaan kuin uusi kiinni oleva ovi. Oven ollessa kiinni, emme tiedä mitä sen toisella puolella on. Tuntematon alue pelotti, mutta olimme uteliaita näkemään mitä sillä on tarjota. Kun avasit lapsena tarpeeksi monta kiinni olevaa pelottavaa ovea – huomasit kiinni olevan oven tarjoavan uuden mahdollisuuden, etkä pelännyt sitä enää samoin.

Aikuisena alamme varomaan kiinni olevia ovia koska niiden takana on jotain meille uutta ja siksi epämukavaa. Meistä tulee mukavuudenhaluisia, emmekä enää halua poistua siltä alueelta minkä tunnemme ja koemme turvalliseksi. Kun kohtaamme kiinni olevan oven, emme enää kyseenalaista pelkoamme tuntematonta kohtaan. Ajattelemme enemmänkin ettei ovesta kuulukaan kulkea kerran se on kiinni.

Emme ole uteliaita ja halukkaita menemään epämukavuusalueellemme. Emme avaa kiinni olevia ovia koska emme uskalla pelätä. Näin pelkomme saa meidät pidättelemään itseämme ja rajoittaa uusien asioiden kohtaamista.

Hiljalleen itsensä pidättely jumiuttaa meidät itsellemme tuttujen asioiden ja ihmisten äärelle.

Alamme vältellä, usein tiedostamattamme kaikenlaista uutta. Käymme samassa ruokakaupassa, samassa ravintolassa, syömme samaa ruokaa ja kuuntelemme samaa musiikkia. Olemme samojen ihmisten ympäröimänä emmekä enää osaa tai haluakaan olla uteliaita uutta kohtaan.

Koska viimeksi teit jotain rohkeaa?

Jotain mikä pelotti sinua ajatuksena, mutta tehtyäsi huomasit pystyneesi siihen ja ehkä jopa pitäneesi siitä?

Kun tarpeeksi pidättelet itseäsi etkä ole rohkea ja utelias, sinusta tulee epävarma.

Epävarmuus näkyy jokaisessa ihmisessä eri tavoin.

Epävarma ihminen voi olla arka hissukka tai suulas höpöttäjä.

Epävarma ihminen voi joutua kiusatuksi tai päätyä kiusaajaksi.

Epävarma ihminen joko yrittää hakea ulkoasullaan toisten hyväksyntää ja huomiota tai koittaa sulautua massaan.

Epävarma ihminen ajattelee ettei hän pelkästään itsenään riitä tai kelpaa. Hän rakentaa itselleen suojamuurin omasta ulkonäöstään ja olemuksestaan.

Usein epävarma ihminen pyrkiikin piilottamaan tämän piirteensä, koska epävarmuus on heikkouden merkki.

Ymmärtämällä tämän, ihmisten pukeutumisesta, puheista, käytöksestä ja jopa tavasta haalia tietynlaista materiaa – pystyy lukemaan epävarmuuden.

Tärkeää olisikin jokaisen miettiä omaa käyttäytymistään, olemustaan ja omia ongelmiaan syvemmältä tasolta.

Monesti omat pelkomme ja niistä juontavat epävarmuudet heijastuvat paitsi yllämainittuina asioina, myös omaan arvostukseemme ja näin ollen itsensä ja toisten huonoon kohteluun.

Itsensä huono arvostus ja kohtelu näkyy mm. huonon kohtelun sietämisenä parisuhteessa, taipuvuudessa syödä epäterveellisesti, oman kehonsa laiminlyöntinä sekä tapana uhrata omat tarpeensa muiden halujen vuoksi.

Jos et kohtele itseäsi hyvin, kysy itseltäsi: “Miksi?”

Miksi et arvosta itseäsi ja tunne oloasi hyväksi?

Mitä sinun pitäisi tehdä jotta olisit mielestäsi hyvä ja arvokas?

Erityisesti jos sinulla on lapsia haluatko heidän oppivan, että omilla tarpeilla ja haluilla ei ole merkitystä, sekä oppivan sinulta huonon itsetunnon?

Pelkomme johtavat sisällämme suuriinkin henkisiin ongelmiin ja patoutumiin, jos emme käytä aikaa sisimpämme tutkimiseen ja itsemme hyväksymiseen sekä arvostamiseen. Kokemasi pelko on sinulle uhka, este, rajoite ja epävarmuustekijä.

Kun ymmärrät pelon johtuvan jostain muusta kuin kuvittelit sen johtuvan – voit päättää suhtautua siihen eri tavoin.

Voit päättää olla rohkea. Päättää, että aina kun vastassasi on kiinni oleva ovi, kohtaat kokemasi pelon ja epävarmuuden. Seisot oven edessä ja tietoisesti päätät mennä sitä kohti – nähdäksesi sen takana olevan upean mahdollisuuden.

Mieti tarkoin:

 

Uskallatko pelätä?

Lisää miettimisen aihetta saat tilaamalla kysymyspakkojen ensimmäisen lähettilään MatkallaS Tietoisuuteen!

 

Vastaa

Finnish